Félelem

Forrás: listverse.com

Nagy úr a félelem. Ilyenkor vesszük észre azt, hogy mennyire gyengék és kiszolgáltatottak vagyunk. Aki azt állítja, hogy nem fél semmitől, talán az fél a legjobban. A félelmet a társadalom táplálja belénk. Már gyerekkorunkban azzal ijesztgetnek, hogy ha nem leszünk jó gyerekek, elvisz a mumás vagy egyéb hasonló szörnyeteg 🙂 Aztán már nem kell, hogy ijesztgessenek, megy az magától. Ahogy idővel rájövünk arra, milyen keveset tudunk a világról és önmagunkról, egyre jobban elfog a bizonytalanság iszonya. Meginog minden, ami biztos alap volt egykor.

Sokfajta félelem van. Néhányat összefoglal a cikk, amit ide belinkelek: Fóbiák, félelem Ezekből szakorvos segítségével ki lehet gyógyulni. De mi lesz a többi félelmeinkkel? Könyvek, cikkek, szakirodalom garmadája sorakozik, mely ígéretet tesz arra, hogy megszabadít tőlük. Megszabadulhatunk-e örökre ettől az érzéstől? Minél jobban ki akarjuk zárni életünkből a félelmet, annál inkább nehezebb. Legokosabb elfogadni, hogy félünk.

Az, hogy ki mitől fél nagyon is egyéni. Mindezt tapasztalatai kovácsolják össze. Félek a kutyáktól, mert többször megtámadtak. Félek attól, hogy valaki hozzám közeli is meg kell haljon egy szép napon. Félek attól, hogy valaki elhagy vagy attól, hogy a betartott ígéretét nem tartja be. De leginkább félek az őszinteség hiányától.

Az emberek félnek kimondani az igazságot. Félnek felvállalni azt, amik vagy akik voltak, elmondani azt, amit tényleg gondolnak, felvállalni egy véleményt még akkor is, ha az nem egyezik a másokéval, mert félnek bármit elveszíteni. Nem mondom azt, hogy én nem félek. Félek attól, hogy megsérthetek valakit, félek attól, hogy milyen következményekkel jár egy-egy kimondott gondolat. De a legjobban félek a hallgatástól. Attól, hogy nem csörren meg a telefon. Az óra ketyegésétől, attól az elvesztett időtől, ami nem lehet a miénk félelmeink miatt. A várakozástól. Az elfecsérelt nyugtató szavaktól. A magyarázkodástól. Attól, hogy holnap már nem leszel itt. A csendtől. Pedig valamennyivel mindig bátrabbak vagyunk, mint azt gondolnánk. De a gyávaság sokszor erősebb annál. Mert ahogy Csernus doki mondja 🙂 “legtöbb ember azt gondolja, hogy ha őszinte, akkor ezzel mások visszaélhetnek. Pedig ez nem így van. Ha én őszinte vagyok, és kimondom, ami velem történt, megszabadulok a tehertől. Egy. Kettő: ha valaki ezt így vagy úgy kiferdíti, és elmondja másnak, akkor abból megtudom, hogy valójában milyen ember” és nem csupán ennyit. Azt is megtudhatom, hogy mennyire tud a másik elfogadni olyannak, amilyen vagyok vagy én őt, minden hibáink, hiányosságaink ellenére. Mert mindenki hibázik, de legnehezebb elfogadni ezt magunkról, belátni azt, hogy igen, én is hibázom. És hogyha nem tudom elfogadni a saját botlásaimat, nehezebb lesz elfogadni a másokéit, így pedig egyre jobban generálom magamban a félelmet, mert nem tudok megfelelni az elvárásoknak, főként saját elvárásaimnak. Éppen ezért el kell fogadnunk azt, hogy emberekként hajlamosak vagyunk hibázni. Senkit ne az alapján ítéljünk meg, hogy milyen hibát vagy hibákat követett el, hanem próbáljuk teljes emberi mivoltában megismerni, amennyire ő ezt megengedi nekünk és megnyílik előttünk. Mondjuk ki az igazat, még akkor is, ha félünk attól, hogy ez a másiknak nem fog tetszeni. Így talán kevesebb lesz az álarc, melyet nap mint nap viselünk. Az ember fél önmaga meztelenségében megmutatkozni, lehet nem is mindig szükséges. De nekünk kell felismerni azokat a helyzeteket, amikor érdemes. Mert “nagy erőforrásoknak kell rejleniük elménkben és szívünkben, hogy méltányoljuk az őszinteséget akkor is, ha megsebez minket, vagy hogy őszintének legyünk anélkül, hogy őszinteségünk sértő volna. Kevés ember elég gerinces ahhoz, hogy elviselje és megmondja az igazat.”(Vauvenargues) De gyakorlat teszi a mestert 😉

Reklámok
Kategória: Olvasnivaló, Szösszenet
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s