Levél 17

Ha egyszer az életben lehetőségetek adódik élőben meghallgatni Sebestyén Mártát, ajánlom, hogy tegyétek meg. A tegnap Andrejszki Judittal lépett fel az OSzK alapításának 210. évfordulója alkalmából, ugyanakkor különböző rendezvényeken lehetett résztvenni, hiszen egybekapcsolták az egészet a magyar kultúra napjával. Megpróbálok úgy végighaladni a műsoron, hogy sorrendben emeljem ki azokat a dolgokat, amik megfogtak. Az OSzK kórusa a Himnusszal nyitott, amit érdekességképpen azzal is folytatott  két himnuszváltozatot mutatott be a nagyközönségnek, mindkettő itt megtalálható a könyvtárban (kotta!). Érdekes volt más változatban is hallani a nemzeti imát, viszont következtetésképpen elmondhattuk: azért jó, hogy ennél a változatnál maradtunk 😀 Az előadást két bemutató követte, amin nem igazán akartam maradni, mert jól tudjuk, hogy itt mi a szokás… felolvassák és megvolt. Végül mégis úgy döntöttem, hogy kibírom azt az egy órát, míg jön Sebestyén Márta, s már, ha olyan jól beültem… 🙂 Tény és való, hogy az első előadás teljesítette az „elvárásaimat”, rém unalom volt, pedig maga a téma nem hülyeség, egy kutatócsoport összegyűjtötte Széchényi Ferenc leveleit, hamarosan megjelenik a kötet. Erről beszéltek, a módszertanáról és a sorozatról, melynek része lesz a kötet. Igazán csak ezután „áldottam az agyam”, hogy bent maradtam, mert egy szenzációs előadás következett. Szigethy Gábor beszélt Kölcsey álmairól és Széchenyi tetteiről. Ez az ember kiállt és végig mesélte a háromnegyed órát. Hihetetlenül jó volt. Mindenki számára érthető, figyelemfelkeltő, frapáns, minden jót mondhatnék róla, Szigehty egy született előadó. Sajnálom, hogy kevesen voltunk, vagyis kevesen voltunk fiatalok. J. barátnémmal együtt kb. öten… vagy még annyian sem.

Már csak ráadás volt a Sebestyén Márta hangja, dalai. Tetszett, hogy nem csupán bemondták, hogy mi következik, de részletes, olykor humoros, felvezetőt tartottak a dalok származásáról, szövegek lelőhelyéről, korszakról stb. Nehéz szavakba önteni az élményt, ráadásul tudva azt, hogy itt van mellettem Ropolyi könyve, a felénél tartok és 21-én lejár a hosszabbítási lehetőségem… nézzétek el nekem 🙂 kezdek “elkutatosódni”.
Amint látjátok, sűrű a program ismét, nem igazán akad időm írni. Nagyon elmerültem az olvasásban, mert találtam egy csomó jó anyagot. Ha meg nem olvasok, akkor kint kószálok valamerre, koncertek, kocsmázás, sok volt belőle az utóbbi időben… ami persze nem baj 😀 Ugyanakkor elkezdtem menedzselni az uncsimék zenekarát, hátha valami jó  sül ki belőle. Az már biztos, hogy megvan rá a lehetőség, hogy jövőre, októberben Corkban legyünk a Guiness Jazz fesztiválon 😀
Hamarosan találkozom azokkal, akik Kolozsváron vannak, mert haza kell mennem néhány dokumentumért, s van egy-két dolog, amit el kell intézzek 😀 de a többiek se csüggedjenek, tartok egy telefonos délutánt, úgy nem jövök vissza, hogy fel ne hívnék mindenkit. Rohanok, mert ma még sok dolgom van, holnap kiállításmegnyitóra megyek, az Á. barátnőm párja mutatja be újabb festményeit, úgyhogy eltelik azzal is kis idő. Alig várom, hogy mindenkit lássak!

Reklámok
Kategória: Levelek Budapestről, Olvasnivaló
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s